Beden Tablosu


Doğru Beden Ölçüsü Nasıl Hesaplanır?

Dış giyim ürünleri ve iç giyim ürünleri alınırken en önemli nokta kişinin doğru beden ölçüsünü bilmesidir. Göz kararı alınacak dış giyim ya da iç çamaşır ürünleri hem estetik olarak kötü durur hem de çok sağlıklı sonuçlar elde edemezsiniz.

Sadece hazır giyim ürünleri için değil dikerek kullanmayı amaçladığınız giyim ürünleri için de beden ölçünüzü çok iyi bilmeniz gerekir. Yapmanız gereken şey bluz, ceket,elbise ya da mantolarda göğüs ölçüsünü esas almaktır. Etek ve pantolonlar için esas olan kalça ölçüsüdür.

Erkekler, kendilerine bir takım elbise yaptırırken ya da satın alırken muhakkak doğru beden ölçüleri hesaplanarak takımların dikilmesi ya da alınması gerekir. Gömlek yakası, ceket,pantolon ölçüleri gibi doğru alınması gereken ölçümler vardır. Erkek ve kadın için beden ölçüsü alınırken aynı şekilde alınır. Bel ölçülür, ikiye bölünür ve standart beden ölçüsü bulunur. Ancak erkeklerde bel 80 ise beden 40 olarak hesaplanır. Bunun yanında ceket, gömlek, pantolon ölçüleri de alınarak kalıplar çıkarılmalıdır.

Avrupa standartları ile Türk erkek standartları aynı değildir. Bir ceket ya da pantolon diktirecekseniz ya da hazır alacaksanız erkek beden ölçüleri nasıl bulunur, nasıl alınır sorularının cevaplarını bilmeniz gerekir. Bu yüzden Türk standartları ölçülerinin nasıl alınması gerektiğini bilmenizde fayda vardır. Bunun için kol boyu, omuz ve bel arasındaki mesafeyi, bel ve baldır kalınlığınızın ölçülerini bilmeniz gerekir.

Erkek Beden Ölçüsü Tablosu

Vücut ölçüleri (cm

S beden

M beden

L beden

XL beden

XXL beden

Boyun

35.5-37

37.5-40

40.5-42

42.5-44

44.5-46

Göğüs

86-92

94-102

104-112

114-122

124-132

Kol

81-83

83-86

86-89

89-91

89-91

Bel

72-76

78-86

88-96

100-106

108-116

Kalça

94-99

100-105

106-111

112-117

118-123

Avrupa beden ölçüleri

S

M

L

XL

XXL

Gömlek beden ölçüsü

36-37

38-40

41-42

43-44

45-46

T.Elbise beden ölçüsü

48

50

52-54

56-58

60-62

 


Sütyen Beden Ölçüsü Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Kadınların yaptığı en büyük hatalardan biri sütyen ölçüsünü doğru şekilde bilmeden almalarıdır.Özellikle modeli, rengi, tasarımı hoşa gittiğinde birçoğumuz hata yaparak bedenimize uygun olmayan sütyenleri alabilmekteyiz. Bu ise göğüs sağlığımız ve estetik görünüm açısından sakıncalıdır.


Sütyen Beden Ölçüleri


 

beden tablosu


Sütyen beden ölçüsü hesaplaması yaparken iki ölçüye ihtiyaç duyulur. A ve B ölçüsünden oluşan bu değerlerin farkı bize göğüs cup ölçüsünü verir. Hesaplama yapmadan önce adet döneminde olmadığınıza dikkat etmelisiniz. Çünkü bu dönemde göğüsler hassas ve şişkin olur. Bu da size doğru ölçüyü vermez. Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise ölçüm yaparken üst bölgenizin çıplak olmasıdır. İlk ölçüm göğüslerin altından sırtınıza doğru mezura ile ölçümdür. Bu ölçü sizin sütyen ölçünüzdür. Mezura ile yapacağınız ölçümlerde bu sefer göğüs ucunuzdan geçecek şekilde mezura çepeçevre sarılır ve bu değer de sizin cup ölçünüzdür. İki değer arasındaki fark size sütyen numaranızı verir.


Doğru beden ölçüsü hesaplaması nasıl yapılır?

Beden ölçüsü almanın en önemli noktası kişinin doğal duruşunda olması ve giyilen iç çamaşırının beden ölçüsünü değiştirecek düzeyde sıkı olmamasıdır. Göğüs ölçüsü alınırken sırtın en geniş bölgesi ve göğüs ucu baz alınmalıdır. Bel ölçüsünü almak için en zayıf bölge, kalça ölçüsü almak için ise en geniş bölge ölçülmelidir.

Ölçü alırken ilk dikkat edilecek nokta mezuranın yapısının bozulmamış olmasıdır. Bunun sebebi sıcaktan ya da çok kullanılmaktan yıpranan sıcaktan genleşme yapabilen mezuralar size doğru ölçüyü vermez. Bu yüzden mümkünse yeni alacağınız bir mezura ile beden ölçüm değerlerinizi almalısınız.

Boyun bölgesi ölçmek için mezurayı köprücük kemiğinin üstünden boynunuza dolayarak çıkan rakamı bir yere yazmalısınız. Göğüs bölgesi ölçümü yapılırken sütyeninizin üzerinden başlayarak kol altından geçirilen mezura sırt hafif yukarı kaldırılarak ölçü alınmalıdır. Bel çevresini ölçmek için mezura bele sarılır. Ancak püf noktası ne çok sıkı olmalıdır ne de çok gevşek tutulmamalıdır.

Kalça çevresi basenin en geniş olduğu yerden mezura ile ölçülmelidir. Ön bel uzunluğu boyun dibinden belin üst kenarına göğüs ucundan geçirilerek ölçülür. Sırt boyun ölçüsü alırken boyun kökünden belin alt kenarına olan mesafe sırtın tam ortasından ölçülür.Omuz genişliği için boyun kökünden omuz eklemine kadar ölçülmelidir. Kol boyu ölçülürken dirsek hafifçe bükülerek omuz başından bileğe kadar olan mesafe ölçülür.


Beden ölçüsü tablosu

beden tablosu

Aldığınız ölçümler sayesinde bu tabloya bakarak kaç beden olduğunuzu bulabilirsiniz. Beden ölçümü yapılırken muhakkak dik durulmalı ve iç çamaşırları giyinik olmalıdır. Hazır içgiyim ürünlerinden alırken bedeniniz iki beden arasında kalabilir. Böyle durumlarda her zaman küçük olan beden tercih edilmelidir.

Ayakkabı ve çorap ölçüsü nasıl alınmalıdır?

Ayakkabı ve çorap bedenini bilmeyen birçok insan vardır. Ayakların ayakkabı içinde rahat etmesi ve çorapların kolay yıpranmaması için ayakkabı ve çorap bedeni ölçüsünün bilinmesi gerekir. Ayakkabı ve çorap ölçüsü alınırken çok basit bir yöntem kullanabilirsiniz. Ayak ölçünüzü alırken iki ayağınızı da bir kağıt parçası üzerinde çevresini kalemle çizerek ölçünüzü alabilirsiniz. En uzun ayak parmağınızdan topuğunuza kadar olan bölgeyi ölçün. Bu şekilde ayakkabı ölçünüzü bulabilirsiniz.

Kadın ya da erkek farketmeksizin iç giyim ürünlerini alırken ya da dış giyim ürünlerinde muhakkak beden ölçülerinizi bilerek almanız her zaman önemlidir. Hem estetik açıdan hemde sağlık açısından doğru beden ölçülerinde alacağınız iç çamaşırı ve dış giyim ürünleri ile kendinize yakışanı giymiş olursunuz.